Fotografia jako dokument: jak obiektyw uchwyca historię.
Antocyjany są zwłaszcza obowiązkowe za czerwony kolor w winie. Antocyjany odnajdują się w przeróżnych owocach, pełniąc analogiczną funkcję. Ten związek syntetyczny znajduje się w zewnętrznej warstwie skórki winogrona i podczas procesu maceracji jest eliminowany przed taninami. Większa część soków z winogron (w tym z czarnych winogron) są bezbarwne, tak że maceracja to istotny proces w procesie nadania odcienia winu. Są odmiany Vitis vinifera, jakie klasyfikuje się jako teinturier, albowiem już ich sok jest odcienia czerwonego. W najwyższym stopniu znanymi są Bouschet, Saperavi i Dunkelfelder. Formy te są jednakże wyjątkiem, co potwierdza wina. W co niektórych okazjach winiarze wprowadzają małe ilości tych odmian w celu zwiększenia czerwonego koloru swoich win. Barwa czerwony bądź też różowy, zależy pod każdym względem, od sposobu, w jaki się wydobywa antocyjany ze skórki winogrona w procesie fermentacji. Antocyjany są grupą glikozyd. W momencie maceracji proporcja antocyjan niebieskich zmienia się na odcienie od fioletowego po pomarańczowy. W młodych winach kolor zawdzięcza się głównie antocyjanom.
1. Sprawdź teraz
2. Odwiedź stronę
3. Zobacz szczegóły
4. Zobacz stronę
Mody w sztuce: od impresjonizmu po postmodernizm.